Wiosenne sałatki na ciepłe dni
Wiosenne sałatki na ciepłe dni

Ukochany, wyczekany maj! Gdy dni są coraz dłuższe, a słońce pięknie przygrzewa, talerze aż się proszą o dodatkową porcję zieleni. Dlatego dziś mamy dla was nasze sprawdzone przepisy na kipiące smakiem sałatki – dobre od rana do wieczora, solo i jako dodatek do obiadu. Konsumpcja na świeżym powietrzu wskazana!

Wiosenna sałatka na śniadanie

Świeże warzywa, zioła, a do tego jajko i wędzona ryba z wędzonym twarogiem – taka sałatka to idealna opcja, gdy zastanawiasz się co zjeść na wiosenne śniadanie. Dobrze pasują do niej kwaśniejsze nuty, dlatego jeśli macie opcję zamienić klasyczną sałatę na młody szczaw, nie wahajcie się. My taką sałatkę podajemy z ciemnym chlebem na zakwasie oraz dodatkowym chlustem oliwy.

Przepyszna i lekka propozycja.

Składniki:

  • Ulubione listki – u nas liście rzodkiewki i szczaw, ale dobrze sprawdzi się też świeży szpinak lub roszponka
  • Ugotowane na twardo jajko od szczęśliwych kur
  • Wędzona ryba – pstrąg lub makrela
  • Wędzony twaróg
  • Kiełki
  • Szczypiorek
  • Rzodkiewka
  • Ogórek
  • Dressing ziołowy LePapu
  • Sól i biały pieprz

Listki umyć i ułożyć na talerzu. Warzywa i jajka pokroić, a rybę i twaróg pokruszyć. Ułożyć na listkach. Całość posypać ulubionymi kiełkami i szczypiorkiem, a potem polać dressingiem. Oprószyć solą i białym pieprzem.

Zajadać i zachwycać się!

 

Sałatka zero waste, czyli bez resztek

Sałatka zero waste dla tych, którzy wierzą w wyższość rosołu, którego podstawą jest perliczka. Ugotowane mięso, które zostanie po zupie, świetnie paruje się z cytrusami i warzywami typu fenkuł, czy karczoch. Nie bójcie się dodatku chilli – dzięki niemu wiosenna sałatka wiele zyskuje.

Dodatkowe punkty u gości zyskacie podając ją ze schłodzonym białym winem, najlepiej takim z wyczuwalną cytrusową nutą.

Będzie błogo. 

Składniki:

  • Mięso perliczki z rosołu, poszarpane widelcem
  • Fenkuł
  • Chilli (przekrojone na pół, oczyszczone z nasion i pokrojone w plasterki)
  • Kolendra
  • Kiszona cytryna
  • Natka pietruszki
  • Mięta
  • Oliwa
  • Ekologiczna pomarańcza
  • Miód
  • Sól i pieprz

Startujemy od dressingu. Pomarańczę, najlepiej ekologiczną, dokładnie czyścimy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Wyciągamy pestki. Owoc umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą, dodajemy kilka goździków, łyżkę miodu i dusimy pod przykryciem przez godzinę. Gdy będzie miękka, wyciągamy goździki,  a następnie blendujemy całość z chlustem oliwy z oliwek, solą, pieprzem i połową kiszonej cytryny.

Bazą do sałatki są świeże zioła: kolendra, mięta i natka pietruszki. Potrzeba ich sporo! Na nich układamy poszarpane mięso perliczki, pokrojonego cieniutko (jak na carpaccio) fenkuła oraz obsypujemy chilli.

Całość polewamy naszym pomarańczowym dressingiem.

 

Sałatka kipiąca zielenią

Pierwszy raz przepis na tę sałatkę wysłaliśmy w naszym noworocznym newsletterze. Od tamtej pory, robiliśmy ją jeszcze kilka razy, ulepszając i tak świetny już przepis – i możemy z radością stwierdzić, że doszliśmy do perfekcji. Ta wiosenna sałatka zachwyca świeżością, lekkością i intensywnie zielonym kolorem, który zawdzięcza dojrzałemu awokado. I dzięki niemu również, perfekcyjnie łączy chrupkość z kremowością.

To po prostu poezja – nasz numer jeden, gdy zastanawiacie się co podać na grilla. 

Składniki:

Sałaty, ogórka oraz białą część dymki drobno posiekać i przełożyć do miski. Zrobić dressing – zmiksować na gładką masę awokado, oliwę, czosnek, sok z cytryny, liście mięty, szczypiorek jednej dymki oraz wodę. Sos ma mieć na tyle lejącą konsystencję, by oblepić wszystkie warzywa. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz do smaku. Na wierzch wyłożyć nakładany łyżeczką ser kozi typu fromage.

Obsypać uprażonymi nasionami słonecznika i zajadać na wiosennym grillu.

 

Sałatka pomidorowa inaczej

Spiżarnia Rydzyńska_przepis na sałatkę

Było na zielono, to teraz na czerwono!

Lubiana wiosenna sałatka z pomidorów zyskuje tu kolejne warstwy smaku, dzięki dodaniu kilku nietypowych składników. Dajcie jej szansę szykując dania na grilla – kwaśność pomidorów świetnie pasuje do grillowanego mięsa, stanowiąc smakowy kontrast. Karkówka, kiełbasa i steki nie mogły dostać lepszego kompana.

Składniki:

Pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę, suszone pomidory, kapary i cebulę drobno siekamy. Całość łączymy w misce z wyciśniętym ząbkiem czosnku, garścią świeżego koperku, olejem z suszonych pomidorów i dressingiem hot mango. Sól i pieprz – obowiązkowo, dodawane do smaku.

Fenomenalnie smakuje z pieczonymi w ognisku ziemniakami.


Podane powyżej przepisy na sałatki idealnie pasują na wiosenne śniadania, obiady i kolacje. Doskonale komponują się też z daniami z grilla. Trudno nam wybrać ulubiony – każdy jest wyjątkowy i sprawdzi się przy innych okazjach. Nie ma jednak wątpliwości, że we wszystkich przypadkach najlepiej sprawdzą się ekologiczne owoce i warzywa pewnego pochodzenia. Dużą rolę odkrywają w nich także świeże zioła, których aż grzech nie hodować w tym pięknym okresie w roku! Zobacz nasze inspiracje na ogródek ziołowy w kuchni.

Dzięki nim będzie nie tylko pysznie, ale i zdrowo – czyli najlepiej!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl