do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Korzystny wpływ jedzenia dziczyzny. 0
Korzystny wpływ jedzenia dziczyzny.

Dziczyzna lepsza niż mięsa hodowlane


Jest jednym z najzdrowszych mięs o świetnych wartościach odżywczych, które obniża cholesterol i poprawia prace serca. Z drugiej strony uważany za drogie i powodujące choroby pasożytnicze.

Jaka jest prawda na temat dziczyzny i jej przetworów?

czytaj całość »
Gęsina 1
Gęsina

Gęś na św. Marcina


 

Staropolski zwyczaj przygotowania Gęsi na dzień świętego Marcina staje się znowu bardzo popularny. Tym bardziej, że wypada on 11 listopada, a tradycyjnie upieczona gęś w tym dniu może być symbolem poszanowania tradycji i patriotyzmu.

Warto przyjrzeć się bliżej gęsi i jej mięsu, ponieważ polskie odmiany gęsi są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Gęś jest najbardziej tłustym mięsem pośród drobiu. Ponad 2 razy bardziej kaloryczna niż indyk i kurczak. Gęsi tłuszcz posiada korzystne proporcje kwasów omega-3 i omega-6 korzystnie wpływającym na pracę serca. Gęsina zawiera dużo białka, witamin i minerałów jak żelazo, magnez, niacyna czy wapń.

czytaj całość »
Instrukcja czytania etykiet - co zawierają przetwory mięsne z marketów 0
Instrukcja czytania etykiet - co zawierają przetwory mięsne z marketów

Instrukcja czytania etykiet - co zawierają przetwory mięsne z marketów


 

Regulacje prawne dotyczące opakowań produktów żywnościowych są bardzo obszerne. Producenci mają normatywny zakaz umieszczania informacji, które wprowadzą w błąd w klientów, a mimo to jesteśmy codziennie poddawani maniuplacji przy codziennych zakupach jedzenia.
Nim dokonamy zakupu

czytaj całość »
Drób 1
Drób

Od jajka na talerz w 2 miesiące


Drób jest niezwykle popularnym mięsem obecnym w kuchniach całego świata. Według danych GUS przeciętny polak zjada już około 26 kilogramów drobiu rocznie, a wartość ta stale rośnie. Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie.

Skąd się bierze taki duży popyt na ten rodzaj mięsa?

czytaj całość »
Bażant 0
Bażant

Bażant


Bażant jest kolejnym przysmakiem, który niegdyś bardzo często gościł na szlacheckich stołach i tym zasłużył sobie na miano przysmaku sarmatów.

czytaj całość »
Wołowina 0
Wołowina

Dlaczego warto jeść wołowinę?


 

Wołowina to mięso z najwyższej półki. Świadczy o tym nie tylko wyjątkowy smak, ale i niezwykle odżywcze właściwości tego mięsa. Jest najlepiej przyswajalnym mięsem, doskonałym źródłem białka. Kawałek wołowiny zawiera więcej białka niż porównywalny kawałek innego mięsa. Do tego masa składników mineralnych (fosfor i żelazo) i wiele witamin, które nie występują w produktach roślinnych.

czytaj całość »
Kuropatwa 0
Kuropatwa

Kuropatwy to małe ptaki osiągające do 400g masy i wyglądem przypominają rdzawego gołębia. Żyją stadnie i przywiązują się do wybranego legowiska zazwyczaj blisko pól uprawnych. Kuropatwę możemy licznie spotkać na południu Wyżyny Małopolskiej, Mazowszu i Lubelszczyźnie. Mięso z kuropatwy to dobre źródło minerałów: żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość białka i mała kaloryczność mięsa (108kcal. na 100g. !) . Kuropatwa posiada minimalną ilość tłuszczu co czyni je szczególnie atrakcyjnym mięsem dla osób chcących wykluczyć z diety kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego.

 

czytaj całość »
Czy wyroby mięsne muszą mieć konserwanty? 0
Czy wyroby mięsne muszą mieć konserwanty?

 

Czy konserwanty w żywności są na prawdę konieczne?


    Konserwanty to substancje dodawane do pożywienia, w celu przedłużenia przydatności do spożycia. poprzez powstrzymanie rozwoju bakterii, grzybów i wirusów. Regulacje nałożone na producentów żywności wymagają, aby konserwanty były oznaczone składzie produktu za pomocą symbolu E i odpowiedniego numeru, który definiuje jaki środek został użyty w produkcie.

    Konserwanty mogą mieć szkodliwy wpływ na organizm. Szczególnie zagrożone są słabsze organizmy dzieci i osób starszych. Mogą powodować reakcje alergiczne i zatrucia pokarmowe. Do tego każdy z nas słyszał o zdolnościach karcerogennych konserwantów. Wiele substancji jest usuwane z produktów, gdy tylko pojawiają się badania o ich szkodliwości.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium