Dlaczego na Marcina najpopularniejsza jest gęsina?
Dlaczego na Marcina najpopularniejsza jest gęsina?

Wśród niewątpliwych zalet jesieni możemy wyróżnić dostępność najświeższego mięsa z gęsi, gdyż właśnie wtedy kończy się ich cykl hodowlany. Gęsina od pokoleń gości na polskich stołach, a obecnie zaczyna przeżywać renesans swojej popularności. Jej smak i aromat może rozbudzić chęć  odtworzenia przepisów naszych przodków lub uskrzydlić do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią staropolską. Jednak dlaczego najlepsze świeże mięso z gęsi dostępne jest na Świętego Marcina?

czytaj całość »
Lemoniada, jakiej nie znaliście
Lemoniada, jakiej nie znaliście

W czerwcowe dni i wieczory kubek z herbatą zamieniamy na orzeźwiające lemoniady. Klasyk na bazie cukru i cytryny znają i kochają wszyscy, bez względu na wiek - ale my chcemy zdradzić nasz sposób na podkręconą wersję, której bazą są... polskie zioła.

czytaj całość »
Z grządki na talerz – ogródek ziołowy w kuchni
Z grządki na talerz – ogródek ziołowy w kuchni

Na lepsze trawienie, dobry sen i wzmocnioną odporność, ale przede wszystkim dla cudownego smaku. Świeże zioła to podstawa w każdej kuchni! Dlaczego warto sadzić zioła, jak założyć ziołowy ogródek, jakie gatunki wybrać i jak wykorzystać zioła w gotowaniu? Doradzamy.

czytaj całość »
Dziczyzna lepsza niż mięso hodowlane
Dziczyzna lepsza niż mięso hodowlane

Jest jednym z najzdrowszych mięs o świetnych wartościach odżywczych. Kiedyś na polskich stołach gościła regularnie – teraz jest rzadkością. Krąży wokół niej wiele mitów związanych z rzekomą szkodliwością spożywania. Jaka jest prawda na temat dziczyzny?

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl