Z grządki na talerz – ogródek ziołowy w kuchni
Na lepsze trawienie, dobry sen i wzmocnioną odporność, ale przede wszystkim dla cudownego smaku. Świeże zioła to podstawa w każdej kuchni! Dlaczego warto sadzić zioła, jak założyć ziołowy ogródek, jakie gatunki wybrać i jak wykorzystać zioła w gotowaniu? Doradzamy.
Dlaczego warto sadzić zioła?
Świeże zioła to jeden z najlepszych dodatków do przygotowywanych potraw. Od lat używane jako naturalne lekarstwo, teraz wykorzystujemy je głównie jako pyszne urozmaicenie dań z ryb, mięsa i warzyw. Warto mieć je zawsze pod ręką! Najprostszy sposób na stały dostęp do świeżych ziół to domowy ogródek ziołowy.
Zastanawiasz się, czy warto hodować zioła? Zdecydowanie tak. Wiele ziół ułatwia trawienie i poprawia wartość odżywczą posiłków – szczególnie te świeże są pełne minerałów, soli i witamin. Ponadto, dbanie o rośliny to jedno z najbardziej odprężających zajęć. Ziołowy ogródek na balkonie i w ogrodzie odstrasza niechciane owady i zapewnia świetną aromaterapię. Skąpane w słońcu zioła aż kipią zapachami! To zasługa zawartych w nich olejków – tych samych, które odpowiadają za wyjątkowy smak oraz właściwości prozdrowotne.
Warto wspomnieć, że kwitnące zioła są roślinami miododajnymi, wspierającymi populację pszczół. Ma to znaczenie głównie dla ziół hodowanych w mieście, w którym owadom ciężej znaleźć kwiaty.
Jak założyć ogródek ziołowy?
Decyzja zapadła – kupujemy zioła! Poszukiwania najlepiej zacząć od lokalnych ogrodników, którzy nie używają pestycydów i szkodliwych substancji. Zioła mają nam w końcu pomagać i wspierać nas i naszych bliskich w dobrym zdrowiu. Sadzonki ziół kupisz również w sklepach ogrodniczych i na targach – ale w tym przypadku warto zapytać o metody uprawy.
Nie masz pewności, co do pochodzenia roślin? Zioła z łatwością wyhodujesz samodzielnie z ziaren kupionych w sklepie ogrodniczym. Można również pójść na skróty i poprosić znajomych o kilka szczepków wykopanych z ogródka!
Gdzie zrobić ziołowy ogródek?
Ziołowy ogródek na balkonie, na parapecie, a może przy domu? Opcji jest sporo, a każda z nich sprawdzi się doskonale – zioła są mniej wymagające co do jakości gleby, niż warzywa i byliny, a do tego nie potrzebują ogromnych donic. Ich uprawa nie jest tak trudna, jak np. uprawa warzyw.
Pamiętaj jednak, by zapewnić im dużo słońca. Pełne nasłonecznienie i regularne podlewanie to w tym przypadku klucz do sukcesu. Jeśli decydujesz się na przydomowy ziołowy ogródek zadbaj o ocieplenie roślin na zimę. Wieloletnie zioła ciepłolubne, takie jak rozmaryn mrozoodporny i lawenda dzięki temu zostaną z wami na długo.
Jednak nawet jednorocznymi ziołami możesz cieszyć się cały rok. Bazylię, majeranek, koper, cząber, kolendrę, rzeżuchę i trybulę wystarczy posiekać i zamrozić, albo ususzyć i zamknąć w szczelnych słoikach.
Najlepsze zioła do uprawy
Jak urządzić ogródek ziołowy? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Przy kupnie zastanów się, które smaki lubisz najbardziej i ile miejsca możesz przeznaczyć na sadzonki. Koperek, natka pietruszki, rozmaryn i estragon to świetne zioła do ryby, bazylia, oregano, lubczyk i tymianek doskonale sprawdzą się jako zioła do spaghetti, a cząber, majeranek i szałwia - to zioła do mięsa. Do tego mięta, lawenda, rumianek i melisa, najlepsze zioła do picia. Sprawdzą się latem w lemoniadach i zimą w gorących naparach.
Przepisy z ziołami
Zioła to najlepszy sposób, by nadać potrawom smaku. Jeśli szukasz niezawodnych przepisów na dania z ich wykorzystaniem, poniżej znajdziesz nasze ulubione bazowe receptury. Świetnie sprawdzą się do codziennego wykorzystywania!
Pzepis na syrop ziołowy
Oto prosty sposób na to jak zrobić syrop ziołowy:
• 1 szklanka cukru trzcinowego
• 1,5 szklanki wody
• łyżka kwiatów lawendy
• łyżka liści mięty
• łyżka liści melisy
• łyżka liści rozmarynu
• łyżka liści szałwii
W garnuszku zagotować wodę z cukrem, mieszać aż do rozpuszczenia. Po zgęstnieniu, dodać wszystkie zioła, zamieszać i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem co najmniej na godzinę (im dłużej, tym bardziej intensywny aromat ziół). Po godzinie odcedzić, zagotować i wlać do czystej wyparzonej butelki. Przechowywać w lodówce.
Polecane do: domowej lemoniady z ekologicznych cytryn, zielonej herbaty, kawy.
Przepis na masło ziołowe
poniżej znajdziesz informacje o tym jak zrobić masło ziołowe:
• kostka ekologicznego masła
• 4 łyżki posiekanych ziół: oregano, tymianku, rozmarynu, koperku, mięty i pietruszki
• szczypta soli himalajskiej
• skórka otarta z połowy ekologicznej niewoskowanej cytryny
• ząbek ekologicznego czosnku
Masło doprowadzić do temperatury pokojowej, cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera/ blendera i zmiksować na jednolitą masę. Całość wyłożyć na folię spożywczą, zrolować w „baton” i schłodzić w lodówce.
Polecane do: pieczywa, pstrąga, dorady, makreli, antrykotu wołowego, steków ribeye, New York i T-bone
Przepis na sól ziołową
Zastanawiasz się jak zrobić sól ziołową? Podpowiadamy:
• szklanka drobnej soli himalajskiej
• rozmaryn
• tymianek
• lubczyk
• majeranek
Zioła dokładnie utrzeć w moździerzu z 3 łyżkami soli. Wsypać wraz z pozostałą solą do słoika, dokładnie wymieszać i zostawić do nabrania aromatu.
Polecana do: ekologicznych jajek od kur z wolnego wybiegu, grillowanych warzyw, twarożku siennego, grillowanych ryb, burgerów
Ziołowy ogródek to cudowna sprawa – i dla Ciebie i dla otaczającego Cię świata.
Mamy nadzieję, że po tej lekturze zdecydujesz się na posadzenie ziół na balkonie, parapecie i w ogrodzie! Z chęcią posłuchamy też Twoich sprawdzonych sposób na hodowanie ziół i ziołowe przepisy. Zostaw nam komentarz, lub napisz do nas na Facebooku.