VONGOLE VERACI ŚREDNIE (ok. 1 kg)
Opis
Vongole Veraci średnie - hodowlane, żywe, pakowane w siateczki. Mają delikatne mięso i wyjątkowy morski smak.
Przed gotowaniem należy upewnić się, że vongole są żywe. Jeśli muszle są rozchylone, należy nimi postukać w coś twardego (np. blat), i poczekać aż się zamkną. Jeśli się nie zamkną, należy je wyrzucić. Vongole idealnie sprawdzą się do gotowania na parze czy duszenia w winie. Warto pamiętać, że ich gotowanie trwa krótko - kilka minut. Ich gotowość poznacie po otwieraniu się muszli. Muszli, które się nie otworzyły podczas gotowania, należy się pozbyć, gdyż nie nadają się do jedzenia.
My uwielbiamy vongole gotowane w winie, z dodatkiem natki pietruszki i czosnku. Świetnie pasują do włoskiego makaronu lub risotto, a także jako składnik rybnych zup.