Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią?
Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią?

Chociaż w ostatnich tygodniach jesień rozpieszczała nas piękną pogodą, nie możemy zapominać o trwającym sezonie przeziębieniowym. Co zrobić, aby cieszyć się spacerami pośród kolorowych liści w dobrym zdrowiu? Dziś przedstawiamy spiżarniane produkty, które pomagają wzmocnić odporność jesienią.

Cytryna – złota medalistka wzmacniania odporności

Prozdrowotne właściwości cytryny znane są od wieków. Sok z tego owocu stosowany był do leczenia szkorbutu jeszcze przed wykryciem witaminy C. Zanurzona w herbacie z dodatkiem miodu dla wielu jest podstawowym remedium na wszelkie dolegliwości. Należy jednak pamiętać, że wysoka temperatura powoduje znaczne straty wartości odżywczych, tak licznie występujących w cytusach i miodzie. Cytryna to bogate źródło witaminy C, która odgrywa kluczową rolę dla odporności broniącej organizm przed bakteriami czy wirusami. Dodatkowo zawiera witaminy A, B oraz E. Co więcej, owoc ten umożliwia lepsze przyswajanie żelaza, które przyczynia się do wzmacniania odporności.[1]

Jak stosować?

Wybierając cytrusy, decydujemy się na te z upraw ekologicznych. Cytryny bio możemy wtedy wykorzystać podwójnie – dla soku oraz pełnej aromatów skórki, która nie zawiera toksyn czy wosku. Świetnie podbija smak domowych ciast, ciasteczek i innych deserów, a także dodaje mocy owocowym przetworom. Nasz patent to połączenie wysuszonej w piekarniku skórki z cukrem. W ten sposób powstaje pyszny cukier cytrynowy, świetny do deserów i napojów.

Imbir, czyli zawodnik atakujący od wewnątrz i z zewnątrz

Imbir śmiało mógłby zostać nazwany najlepszym przyjacielem kobiety – i to podczas różnych etapów życia. Jest skutecznym środkiem do zwalczania ciążowych mdłości, a jego przeciwzapalne działanie uśmierza bóle menstruacyjne.[2] Odgrywa również ważną rolę we wzmacnianiu odporności. Świeży imbir BIO  świetnie się sprawdzi w walce z pierwszymi symptomami choroby – jego działanie przeciwzapalne pomaga zniwelować dolegliwości górnych dróg oddechowych czy ból gardła.

Jak stosować?

Świetnym rytuałem, który przyczyni się do wzmocnienia odporności jesienią, jest kąpiel z imbirem. Do wanny z ciepłą wodą wystarczy wkroić kilka plasterków korzenia imbiru, który za chwilę nas rozgrzeje i stworzy świetną inhalację parową. Imbir to również doskonały dodatek do dań. Nasza wskazówka - dodaj kawałek imbiru do gotowania bulionu. Zupa zyska wtedy wyjątkowy smak i dostanie kolejną dawkę witamin.

Czosnek – postrach wirusów, bakterii i grzybów

W bajkach dla dzieci czosnek mógłby być przedstawiany jako pogromca nie tylko wampirów, ale i różnych czynników chorobotwórczych. Jest jednym z najbardziej popularnych sprzymierzeńców w naturalnym wzmacnianiu odporności. Wykazuje szerokie działanie antybakteryjne – oddziałuje m.in. na drobnoustroje odpowiedzialne za infekcje układu pokarmowego, układu moczowego czy płuc. Czosnek zwalcza również wirusy opryszczki czy grypy B, a także grzyby Candida albicans, które  u osób z obniżoną odpornością mogą prowadzić do rozległej grzybicy.[3]

Jak stosować?

Obok tak szerokiego zastosowania w medycynie naturalnej, czosnek możemy śmiało nazwać jednym z najsmaczniejszych naturalnych antybiotyków. Świetnie komponuje się zarówno z owocami morzami, takimi jak mule czy ośmiornice, jak i z dziczyzną (więcej o zaletach tego niezwykłego mięsa przeczytasz na naszym blogu). Utarty na pastę z odrobiną soli i oliwy świetnie sprawdza się jako marynata do mięs. Taką czosnkową pastę można również użyć do wzbogacenia smaku sosów i zup. Pyszna i zdrowa!

Kurkuma, czyli złoty strzał dla odporności

Podczas smutnych, jesiennych dni sięgnijmy po pełną zdrowia kurkumę. Nie tylko nadaje potrawom pięknego żółtozłocistego odcienia – jest również mocnym zawodnikiem w walce o wzmocnienie naszego zdrowia. Jej szerokie działanie przeciwzapalne pozwala zwalczać czynniki chorobotwórcze, a właściwości przeciwutleniające usuwają nadmiar występujących w organizmie wolnych rodników.[4]

Jak stosować?

Kurkuma jest składnikiem, który nie tylko przyczynia się do poprawy odporności jesienią. Cechuje ją działanie przeciwnowotworowe, pomaga chronić wątrobę i wzrok czy pobudza wydzielania żółci.[5] W okresie zwiększonej zachorowalności stanowi świetny dodatek do witaminowych shotów czy owocowych smoothie. Nasz patent? Zrobić z niej aromatyczne złote mleko. Do ciepłego mleka, krowiego lub roślinnego, wystarczy dodać startą kurkumę, mielony pieprz, masło klarowane i trochę miodu dla smaku. Taki napój cudownie ogrzewa, a do tego przepysznie smakuje!

Domowa apteczka

Powyższe składniki to tylko niewielka część kuchennej apteczki, która może okazać się niezastąpiona w walce z sezonowymi przeziębieniami. Pamiętajmy, że znaczna część odporności pochodzi z naszych jelit – a tym samym ze spożywanych przez nas posiłków. W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroką gamę naturalnych produktów, które łączą ekologiczne pochodzenie i wysoką jakość. To składniki, które na co dzień goszczą na naszym stole, i które sami przygotowujemy naszym bliskim.

Więcej inspiracji

Poszukujesz inspiracji na soczyste lemoniady pełne zdrowia? Kliknij tutaj i poznaj nasze napoje, które świetnie smakują przez cały rok. Tworząc je, w głowie mieliśmy smaki świeżych owoców, warzyw i ziół – najlepiej tych z domowego ogródka. Więcej o uprawie zielnika przeczytasz tutaj.

 


 

[1]Cytryna – owoc o cennych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych, M. Klimek-Szczykutowicz, dr n. farm. A. Szopa, prof. dr hab. n. farm. H. Ekiert, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, s. 2

[2]Właściwości prozdrowotne imbiru, P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL 2017,  nr 2, s. 116-117

[3]Właściwości czosnku […],  I. Radkowska, P. Wójcik, A. Karpowicz, Rocz. Nauk. Zoot., T. 48, z. 2 (2021) 179–191

[4]Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, S. Przybylska, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ProblHigEpidemiol 2015, 96(2)

[5]Jw

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl