Lemoniada, jakiej nie znaliście
Lemoniada, jakiej nie znaliście

W czerwcowe dni i wieczory kubek z herbatą zamieniamy na orzeźwiające lemoniady. Klasyk na bazie cukru i cytryny znają i kochają wszyscy, bez względu na wiek - ale my chcemy zdradzić nasz sposób na podkręconą wersję, której bazą są... polskie zioła.

I to nie byle jakie! Na tapet wzięliśmy bowiem ziołowe mieszanki z Dworzyska, których głównym składnikiem jest hodowana tam lawenda. Łączona z rumiankiem, rozmarynem, dziką różą, czy bazylią, tworzy wyjątkowy blend smaków, a przy okazji wspiera nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Jak przygotować lemoniadę w wersji ziołowej?

Zaczynamy od zaparzenia ziół na ciepło, by uzyskać z nich jak najwięcej smaku. Wystudzony i odcedzony napar słodzimy wybranym słodziłem: miodem lub cukrem trzcinowym, a następnie łączymy z sokiem z cytryny i dorzucamy kilka kostek lodu, by otrzymać ziołową lemoniadę w wersji podstawowej. Na tym jednak nie koniec! Gorąco polecamy dołożyć do niej kilka dodatkowych składników, by podkręcić smak i stworzyć unikalne połączenie.

Zobaczcie z czym warto połączyć poszczególne mieszanki, by stworzyć letni przebój!

Czysta lawenda

Kochamy ją za kwiatowy smak, intensywny zapach i prozdrowotne właściwości. Według medycyny ludowej picie lawendy wycisza, uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie. Lekką goryczkę jej kwiatów świetnie niwelują cytrusy, dlatego to idealna baza do lemoniady. W wersji podkręconej proponujemy dodanie do niej arbuza i mięty – będzie pysznie!

Odpocznij chwilę

Ten miks lawendy i rumianku to aromaterapia dla układu pokarmowego i nerwowego. Te dwa zioła w medycynie ludowej są polecane przy problemach trawiennych, schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz stanach napięcia i stresu. Ziołowa lemoniada na bazie tego naparu smakuje doskonale z dodatkiem plastrów świeżej pomarańczy i grejpfruta. Idealna opcja, kiedy potrzebujesz zatrzymać się na chwilę w ciągu dnia.

Na zdrowie

Naturalnie słodka mieszanka lawendy, bazylii, dzikiej róży i mięty to pyszna propozycja łagodząca objawy zmęczenia oraz wspierająca odporność. Do gotowego, wystudzonego naparu dodajcie mniej cukru – za to podkręćcie smak świeżymi truskawkami, malinami, czy jagodami. Świetnie pasują do bazylii i róży, a przy okazji pięknie wyglądają w zmrożonej lemoniadzie!

Dobrego dnia

Połączenie lawendy z rozmarynem i czarną porzeczką to prawdziwy smak lata! Ta mieszanka nie tylko pysznie smakuje, ale również działa dobroczynnie dla organizmu. Pijemy ją by poprawić koncentrację i wzmocnić układ nerwowy – dlatego idealnie sprawdzi się na rozpoczęcie dnia. A jak ją podkręcić? Do wystudzonego naparu, cukru i soku z cytryny dodajcie gruszkę, jabłko i imbir.

Pyszne eksperymenty

Wszystkie dworzyskowe mieszanki, a także dodatkowe składniki, znajdziecie oczywiście w naszym sklepie online – a po dodatkową dawkę wiedzy zapraszamy na Spiżarniany Instagram. Stale dzielimy się tam z wami naszymi pomysłami na kulinarne eksperymenty. Życzymy słodkiego lata!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl