do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Bażant 0

Bażant


Bażant jest kolejnym przysmakiem, który niegdyś bardzo często gościł na szlacheckich stołach i tym zasłużył sobie na miano przysmaku sarmatów.

Jest to mięso dzikie, na które można polować od października do marca. Specjalne hodowle zapewniają mięso z bażanta przez cały rok, ale takie hodowane mięso będzie pozbawione smaku i korzyści jakie niesie za sobą spożywanie dziczyzny.

Na smak i właściwości mięsa w znacznym stopniu wpływa naturalne i dzikie środowisko, w którym żyje bażant. To typowa dziczyzna, a co za tym idzie bogata w wartościowe białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, zawiera dużo minerałów i witamin. Idealne dla osób dbających o swój jadłospis.

Mięso ma specyficzny smak i ciemną barwę, niektórzy opisuję mięso jako lekko kwaskowe. Trzeba przyznać, że smakiem różni się mocno od hodowlanego drobiu, a na pewno przewyższa go pod względem wartości odżywczych.

Bażanta przygotowuje się w towarzystwie owoców piecząc go nafaszerowanego jabłkami, lub żurawiną. Popularny jest także rosół z bażanta, któremu oprócz oryginalego smaku przypisuje się także wartości zdrowotne.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium