Pomysły na imprezowe menu
Pomysły na imprezowe menu

Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału, już 1 marca. Tradycyjnie, świętowanie tego dnia obejmuje przebieranki, tańce i wróżby – ale my wolimy postawić na przepyszną ucztę w gronie znajomych, pełną przysmaków z wyjątkowych składników. To świetna okazja, by przetestować nowe receptury i zapoznać gości z nieznanymi wcześniej produktami. Gwarantujemy, że takiej atrakcji nie zapomną na długo!

Które składniki świetnie sprawdzają się na przyjęciach? Klasycznie, zachęcamy do stawiania na te sprawdzonego pochodzenie, najlepiej lokalne i ekologiczne. Takie produkty smakują zupełnie inaczej! Jeśli twoje towarzystwo lubi jeść mięso, postaw np. na jagnięce kiełbaski merguez, kotleciki jagnięce, czy pastrami. My do tego zestawu dorzucamy sprawdzony filet z kurczaka BIO, ale w ulepszonej wersji, a także chrupiące churros. Taki deser na ostatki to pyszna alternatywa dla pączków, które mogły się już przejeść po Tłustym Czwartku.

 

Oto nasze pomysły na menu na ostatki!

 

Charcuterie board, czyli deska obfitości

 

  • 3-5 rodzajów sera (np. twardy kozi, krowi ser dojrzewający, owczy twarożek, gorgonzola i inne sery pleśniowe)
  • 3-5 rodzajów wędlin (np. dziczyzna, włoska szynka dojrzewająca, salami z mangalicy, chorizo, mortadela, szynka gotowana)
  • Bakalie, np. pistacje, orzechy włoskie, suszona żurawina
  • Owoce, np. winogrono, truskawki, borówki, kiwi, figi
  • Warzywa, np. marchewka, ogórek, korniszonki, oliwki, karczochy
  • Sos musztardowy
  • Żurawina w słoiczku
  • Piękna drewniana deska

 

Na pięknej drewnianej desce układamy wszystkie składniki. Można składać, kroić, zwijać, dodawać dekoracje… Niech poniesie Was fantazja!

 

Kiełbaski merguez na bagietce

 kielbaski merguez_kielbaski jagniece

 

  • Opakowanie kiełbasek merguez
  • 4 czerwone cebule
  • Cukier trzcinowy
  • Czerwone wino
  • Opakowanie sałaty rzymskiej
  • Jogurt 9%
  • Czosnek
  • Papryczka chilli
  • Świeże zioła – mięta, kolendra i oregano
  • Dobra oliwa z oliwek

 

Przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, a gdy się zeszkli, wsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego. Podlewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu aż cebula się rozpadnie. W międzyczasie robimy sos: siekamy czosnek, papryczkę i zioła, a następnie łączymy z jogurtem. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbaski merguez smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Bagietkę kroimy, a następnie nacinamy tak, by powstała kieszonka jak w bułce na hot dogi. Układamy w niej liście sałaty, a na to kiełbaski, konfiturę z czerwonej cebuli oraz sos jogurtowy.

 

Kotleciki jagnięce w greckim stylu

kotleciki jagnięce, jagnięcina

 

  • Kotleciki jagnięce – 8 sztuk
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeże zioła – rozmaryn, oregano, tymianek i mięta
  • Sok z jednej cytryny
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Łyżeczka soli

 

Robimy marynatę: zioła i czosnek drobno siekamy, łączymy z sokiem cytryny, solą i oliwą z oliwek. Kotleciki osuszamy ręcznikiem i umieszczamy w marynacie, minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, dobrze rozgrzewamy żeliwną patelnię i smażymy kotleciki – po ok. 4 minuty z każdej strony. Podajemy z puree ziemniaczanym lub wybraną kaszą oraz lekką sałatką.

 

Sałatka z pastrami i gruszką

 

  • Opakowanie parowanego Pastrami w plastrach
  • Młody szpinak
  • Ser z niebieską pleśnią typu gorgonzola
  • Garść prażonych orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • Czerwone wino
  • Cynamon, goździki, kardamon i ziarenka pieprzu
  • Łyżeczka cukru
  • Dobra oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

 

Przygotowujemy gruszki: obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w ósemki. W garnuszku zagotowujemy wino z przyprawami i cukrem/miodem. Dodajemy gruszki – muszą być całkowicie zanurzone w winie! Gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia, ok. 30 minut. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie na patelni, podgrzewamy również pastrami. Na talerzu układamy liście szpinaku, na to pastrami, kawałki gruszki, ser typu gorgonzola i obsypujemy orzechami. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z sokiem cytryny. Dressing wylewamy na sałatkę.

 

 

Zapiekana pierś z kurczaka

 

  • 1 kg piersi z kurczaka BIO
  • Przyprawy: oregano, rozmaryn, wędzona papryka, czosnek niedźwiedzi, sól
  • Opakowanie liści szpinaku
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia
  • Słoiczek karczochów w zalewie
  • Kulka mozzarelli
  • Parmezan
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pierś z kurczaka BIO marynujemy w przyprawach i oliwie z oliwek. Pojedyncze filety nacinamy tak, by stworzyły kieszonkę. Przygotowujemy farsz: szpinak blanszujemy i kroimy, drobno szatkujemy karczochy wyjęte z zalewy, ścieramy mozzarellę i parmezan. Całość łączymy z serkiem Philadelphia, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól, pieprz i startą gałkę do smaku. Nakładamy sporą ilość farszu do każdej kieszonki. Kurczaka obsmażamy na patelni, po 4 minuty z każdej strony, by zbrązowiał. Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut.

Uwaga: jeśli po nafaszerowaniu kurczaka zostanie farsz, można go połączyć ze śmietaną kremówką i delikatnie podgrzać – powstanie wtedy sos do polania puree lub ryżu.

 

Najlepsze churros

przepis na churros

 

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka, średniej wielkości
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia

 

W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, masło, cukier i sól, aż do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Garnek zdejmujemy z palnika. Masę ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy dokładnie, a następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Przygotowujemy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki i przekładamy do niego ciasto.

Olej rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Na olej wyciskamy churros długości około 12 cm i smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż do złotego brązu. Gotowe churros układamy na papierze do osączenia, a następnie obsypujemy cukrem. Świetnie smakują z sosem czekoladowym lub kajmakowym.

 


 

Powyższe przepisy to prosta droga do kulinarnego sukcesu - są pyszne i szybkie, a przygotowania do nich z łatwością podzielisz na dwa dni. Sukces w postaci zachwyconych gości gwarantowany!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl