do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Korzystny wpływ jedzenia dziczyzny. 8

Dziczyzna lepsza niż mięsa hodowlane


Jest jednym z najzdrowszych mięs o świetnych wartościach odżywczych, które obniża cholesterol i poprawia prace serca. Z drugiej strony uważany za drogie i powodujące choroby pasożytnicze.

Jaka jest prawda na temat dziczyzny i jej przetworów?

Polacy nie jedzą dziczyzny

Kiedyś gościła na polskich stołach. Dzisiaj wszyscy ją znają mało kto je. Bo na statystycznego polaka rocznie przypada zaledwie 80g dziczyzny. Skąd się to bierze? Zanik tradycji i kultury spożywania dziczyzny po czasach drugiej wojny światowej. Do tego rygorystyczne przepisy weterynaryjne, a wyniku tego bardzo wysokie ceny. W obiegowej opinii krążą mity o chorobach spowodowanych spożywaniem dziczyzny

Zdrowie prosto z lasu

Dziczyzna posiada walory, o które ciężko powszechnych rodzajach mięsa. Zwierzęta leśne żywią się naturalnym pokarmem, który nie jest wzbogacany środkami hormonami i antybiotykami.

Mają także możliwość nieograniczonego ruchu co sprowadza się na mniejsze otłuszczenie i lepszą jakość mięsa. Korzystnie także wpływa na smak mięsa fakt, że zwierzęta nie przeżywały stresu hodowli i uboju. Jest źródłem pełnowartościowego białka i witamin jak B1 i B2. Swój czerwonokrwisty kolor zawdzięcza wysokiej ilości dobrze przyswajalnego żelaza. Posiada najwięcej białka i najmniej tłuszczu w porównaniu do mięs innych zwierząt. Dziczyzna ma mało cholesterolu, a nawet zdolność do jego zmniejszanie w naszym organizmie.

Dziczyzna na odchudzanie

W stronę dziczyzny powinni spojrzeć wszyscy Ci, którzy chcą dbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Przeciętnie mięso z zwierząt łownych charakteryzuję się małą kalorycznością i zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych co pozwala na zachowanie odpowiedniej pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3 i omega 6. Odpowiedni stosunek tych kwasów odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca.

Porcja 100g dziczyzny dostarcza około 103kcal, a dla porównania taka sama porcja innego mięsa hodowlanego 170-400 kcal. 

Dziczyzna jest idealnym mięsem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Jest świetnym źródłem aminokwasów, szczególnie egzogennych. Nasze organizmy nie są w stanie dokonać ich syntezy i muszą być dostarczone z pożywienia. Do tego przyswaja się więcej białka niż w pozostałych mięsach.

Nośnik chorób

O dziczyźnie mówi się często, często także nazywa się mięso nośnikiem pasożytów, które mogą wywoływać groźne choroby takie jak toksoplazmoza lub włośnica. Jednak by się zarazić trzeba być wyjątkowo nieostrożnym. Jeśli wybierzemy mięso przebadane przez jednostkę sanitarno-epidemiologiczną i do tego przygotowane w wysokiej temperaturze. To możemy mieć pewność, że mięso jest pozbawione pasożytów i nadające się do spożycia.

Jak przygotować dziczyznę?

By przygotować smaczną dziczyznę należy poświecić uwagę już przy momencie zakupu. Wybierając mięso świeże, o przyjemnym zapachu i charakterystycznej barwie dla mięs dzikich. Najsmaczniejsza dziczyzna pochodzi z okresu łownego, czyli późnej jesieni lub wczesnej zimy

Powszechnie jako pierwszy etap przygotowania mięs stosuje się tzw. Kruszenie czyli pozostawienie mięsa w miejscu chłodnym i przewiewnym. Taki zabieg stosuje się, by mięso nie było suche i twarde. Kolejno ważna jest odpowiednia marynata.

Moją ulubioną marynatą jest mieszanka wina i octu winnego, a następnie wina z przyprawami. Najlepiej marynować kilka dni. Z dziczyzną świetnie komponują się pieprz, papryka, oregano, majeranek oraz jagody jałowca. Nie warto przesadzać z przyprawami, gdyż dzikie mięso posiada już swój naturalny aromat zwany smakiem lasu. Mięso podajemy z słodkimi konfiturami z porzeczek, borówek czy żurawiny. Nie zapominajmy jednak o innych wyrobach z dziczyzny, kto nie słyszał o kiełbasie z sarny czy staropolskiej szynce z dzika.

Niby taka dobra, to czemu nadal jest tak mało popularna?

Ludzie poszukują nowych smaków, a także chcą się odżywiać zdrowo to często prowadzi do zainteresowania dziczyzną. Jednak nadal jada się ją raczej rzadko i raczej na specjalną okazję. By na prawdę upowszechnić dziczyznę konieczna jest zmiana przepisów weterynaryjnych, która uprości, ale przede wszystkim przyśpieszy decyzję o dopuszczeniu do obrotu. Patrzę perspektywicznie na rozwój rynku dziczyzny. Rośnie sprzedaż internetową, a producenci co rusz wprowadzają nowe rozwiązania. Myślę, że zainteresowanie będzie stale rosnąć, a dziczyzna choćby raz na jakiś czas trafi w diety polaków.

 

 

 

Komentarze do wpisu (8)

10 sierpnia 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online jfw.iiqd.spizarniarydzynska.pl.qvc.cn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

10 sierpnia 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Buy Amoxicillin Buy Amoxil Online upq.rziw.spizarniarydzynska.pl.ebz.tn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

13 września 2020

[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin 500mg[/url] Amoxicillin wmj.pjri.spizarniarydzynska.pl.etj.se http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

13 września 2020

[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Buy Amoxicillin Online[/url] Dosage For Amoxicillin 500mg jjt.tllz.spizarniarydzynska.pl.rhc.zh http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

13 września 2020

[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin Online dra.vqds.spizarniarydzynska.pl.lfm.de http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

13 września 2020

[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin 500 Mg[/url] Amoxicillin 500 Mg zlw.qhso.spizarniarydzynska.pl.wig.sc http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

23 września 2020

[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500 Mg fyk.xvle.spizarniarydzynska.pl.pdt.zh http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

23 września 2020

[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya/]Amoxicillin 500mg Dosage[/url] Dosage For Amoxicillin 500mg lhj.tlle.spizarniarydzynska.pl.loz.sn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium