do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Drób 1

Od jajka na talerz w 2 miesiące


Drób jest niezwykle popularnym mięsem obecnym w kuchniach całego świata. Według danych GUS Przeciętny polak zjada już około 26 kilogramów drobiu rocznie, a wartość ta stale rośnie. Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie.

Skąd się bierze taki duży popyt na ten rodzaj mięsa?

  • Hodowla drobiu jest szybsza i łatwiejsza niż innych rodzajów mięsa.

  • Niska cena i dużą dostępność.

  • Delikatne i chudę mięso o wysokich walorach smakowych.

  • Stanowi źródło pełnowartościowego białka, oraz witamin i minerałów.

  • Jest małokaloryczne, poleca się je szczególnie dla sportowców i osób chorych i dbających o zdrowie.

  • Tłuszcz nie występuje między włóknami mięśniowymi, a podskórnie, więc można łatwo go oddzielić od mięsa

A przede wszystkim bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Drób można piec, dusić, smażyć i grillować. Do tego nie potrzebuje wiele czasu i zabiegów by wydobyć jego oryginalny smak.

 

Podroby drobiowe

Oprócz mięsa warto także czasem zjeść podroby. Mogą wydawać się tanią namiastką mięsa, ale ze względu na ważną rolę jaką pełnia w organizmie są dobrze odżywione i dostarczają prawie tyle samo białka. Wątróbka, żołądki czy serca drobiowe to źródła witamin szczególnie B3 i B6, oraz minerałów (cynk, magnez, fosfor i selen)

Drób świetnie nadaję się na bazowe mięso w diecie. Jest lekkostrawny, tani i łatwy w przygotowaniu. Można je wykorzystać do wszystkich dań, a jego dostępność i cena jest dodatkowym atutem.

Komentarze do wpisu (1)

30 października 2017

Polecam poczytać o wszystkich mitach wokół mięsa drobioweg: http://www.dobrydrob.pl/fakty-i-mity/antybiotyki/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium