
Od jajka na talerz w 2 miesiące
Drób jest niezwykle popularnym mięsem obecnym w kuchniach całego świata. Według danych GUS Przeciętny polak zjada już około 26 kilogramów drobiu rocznie, a wartość ta stale rośnie. Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie.
Skąd się bierze taki duży popyt na ten rodzaj mięsa?
-
Hodowla drobiu jest szybsza i łatwiejsza niż innych rodzajów mięsa.
-
Niska cena i dużą dostępność.
-
Delikatne i chudę mięso o wysokich walorach smakowych.
-
Stanowi źródło pełnowartościowego białka, oraz witamin i minerałów.
-
Jest małokaloryczne, poleca się je szczególnie dla sportowców i osób chorych i dbających o zdrowie.
-
Tłuszcz nie występuje między włóknami mięśniowymi, a podskórnie, więc można łatwo go oddzielić od mięsa
A przede wszystkim bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Drób można piec, dusić, smażyć i grillować. Do tego nie potrzebuje wiele czasu i zabiegów by wydobyć jego oryginalny smak.
Podroby drobiowe
Oprócz mięsa warto także czasem zjeść podroby. Mogą wydawać się tanią namiastką mięsa, ale ze względu na ważną rolę jaką pełnia w organizmie są dobrze odżywione i dostarczają prawie tyle samo białka. Wątróbka, żołądki czy serca drobiowe to źródła witamin szczególnie B3 i B6, oraz minerałów (cynk, magnez, fosfor i selen)
Drób świetnie nadaję się na bazowe mięso w diecie. Jest lekkostrawny, tani i łatwy w przygotowaniu. Można je wykorzystać do wszystkich dań, a jego dostępność i cena jest dodatkowym atutem.
Łukasz Kosmowski
Polecam poczytać o wszystkich mitach wokół mięsa drobioweg: http://www.dobrydrob.pl/fakty-i-mity/antybiotyki/